mbm förlag
International Rights

Ögon för paradiset
Med Ögon för paradiset avslutar Askestad sin tematiska serie Ensamhetens trilogi.
   I boken låter författaren tre olika perspektiv – platser utanför och inom oss – utgöra grunden för tre beroende textavsnitt.

  Jag läste i en bok, en vacker bok, att smärtan inte går att beskriva. Hur skulle den inte kunna det? Jag läste att den inte går att dela med någon. Hur skulle den inte kunna det?

Einar Askestad 2001


Några recensionklipp:
Hans (...) trilogi reser sig i den unga litteraturen som ett egensinnigt, avigt monument med hög specifik vikt.
Dan Jönsson (Dagens Nyheter)

Vad som imponerar mest hos Einar Askestad är modet att våga vara allvarlig. Att tala (...) på ett språk som ibland visserligen ifrågasätter sig självt (författaren är ingen litteraturteoretisk duvunge precis) men framför allt bevarat tron på den precision som skiljer det från prat och mediepladder.
Jan Karlsson (Norrköpings Tidningar)

Jag tillhör dom som njuter av det avskalade, ja, nästan, avätna. Askestad svävar oftast några millimeter ovanför marken när han tittar in i människans sprickor och mysterier. Han är lätt, lätt men aldrig flyktig. (...) Man ska med fördel läsa långsamt, tillåtet att dröja i bilder och meningar. Det finns inga slut att hasta fram till. På ett sätt är det som om du själv får skriva färdigt historierna. Det händer inte ofta, eller hur?
Gunilla Kindstrand (Röda Rummet, Sveriges Television)


Einar Askestad föddes i Kalix 1964. Efter en uppväxt i Portugal, Spanien och Österrike återvände han i tonåren till Sverige. "En upplevelse jag än i dag bearbetar." Norsk far, österrikisk mor. Mångåriga studier i filosofi vid Stockholms universitet. En gång kritiker i bland annat BLM. Skönlitterärt publicerad i DN, Vi, Res Publica, Allt om Böcker med flera. Han har även gjort rätt för sig.
1997 debuterade han med novellsamlingen Det liknar ingenting (Lyth & Co.) som rönte stor uppmärksamhet, och 1999 kom hans andra bok På helig mark.

Titel: Ögon för paradiset
Inbunden, trådhäftad, 96 s.
ISBN 91-973725-4-4
Ca-pris 160 kr.


Du kan köpa Ögon för paradiset i din bokhandel, eller beställa från bl.a. Internetbokhandlarna nedan:
Klicka här för att gå till AdLibris
Klicka här för att gå till Bokus