mbm förlag
International Rights

Det liknar ingenting
Einar Askestads debutnovellsamling i pocketutgåva.
   När novellkaraktärernas verklighet krackelerar, ägnar de sig åt allt mer skruvade kontrollstrategier. Askestad skriver med rakbladsvass skärpa och ovanlig psykologisk förtätning.
 

Första stycket ur novellen Utan och innan:
Tänk dig att du och den kvinna du älskar, en kvinna som du känner utan ochinnan, och som du ätit en god och trevlig middag med (på er favoritrestaurang),tänk dig att ni kommer hem, stiger över tröskeln, in från kylan, in i denlägenhet ni valt tillsammans, in i den tambur där tingen är bekanta, familjära,och att du råkar kasta ett öga mot hallspegeln (för att kontrollera hur du harsett ut under kvällen) och att du i det ögonblicket ser din fru, halvt bakomdig, hängande av sig sin handväska och att hon står och räcker ut tungan i enful grimas. Du tänker att det var bra att hon inte såg att du såg (hon tittadein i din rygg), du tittar bort (för att inte avslöja dig), du tar av dig rocken,kanske utan att säga de där orden om hur kallt det var ute och att det var sköntatt komma in, och du går in i vardagsrummet. Du förmår inte svara på det sätt dubrukar. Du hör själv att dina ord inte längre är självklara, inte är naturliga,men du hör också att du säger dem på samma sätt som tidigare, och att hon ärnöjd med dina svar; hon försvinner in i köket för att ordna kvällsteet, hon klärom, och strax skrattar hon (och du) åt någonting som sagts under kvällen.
En bagatell? Javisst. Några veckor går, och en dag har du nästan glömt händelsen.
Så händer följande.
/.../

© Einar Askestad 1999


Några recensionklipp:
"I slutet av denna lysande debutnovellsamling frågar jag mig, lätt kallsvettig, hur mycket jag vet om människorna i min omgivning ... Det liknar ingenting liknar verkligen ingenting jag tidigare läst"
Magnus Snygg, Borås Tidning

"Under läsningen får jag mellan varven gå ut på balkongen för att hämta luft ..."
Pontus Dahlman, Smålandsposten

"Inte ett ord för mycket, men inte heller en tanke för lite"
Nina Lekander, Expressen

"Einar Askestad är ett namn att lägga märke till i fortsättningen"
Arne Johnsson, GT

"Jag har aldrig tidigare läst en novellsamling av en debutant som hållit så här hög klass - såväl stilistiskt som innehållsmässigt"
Sara Ullberg, Länstidningen Södertälje

"Det är inte bara den bästa inledande meningen i en svensk bok på åratal, det är den bästa svenska debutboken på minst lika länge"
Kjell Häglund, Café

"Visst liknar det någonting - litteratur när den är som bäst"
Olle Lindqvist, Skånska Dagbladet

"Redaktionen rekommenderar"
NöjesguidenEinar Askestad föddes i Kalix 1964. Efter en uppväxt i Portugal, Spanien och Österrike återvände han i tonåren till Sverige. "En upplevelse jag än i dag bearbetar." Norsk far, österrikisk mor. Mångåriga studier i filosofi vid Stockholms universitet. En gång kritiker i bland annat BLM. Skönlitterärt publicerad i DN, Vi, Res Publica, Allt om Böcker med flera. Han har även gjort rätt för sig.
1997 debuterade han med novellsamlingen Det liknar ingenting (Lyth & Co.) som rönte stor uppmärksamhet. 1999 kom hans andra bok, På helig mark.


Titel: Det liknar ingenting
Pocket, 128 s.
ISBN 91-973725-2-8
Ca-pris 47 kr.


 
Du kan köpa Det liknar ingenting i din bokhandel, eller beställa från bl.a. Internetbokhandlarna nedan:
Klicka här för att gå till AdLibris
Klicka här för att gå till Bokus