mbm förlag
International Rights
   
 

Staffan Nordstrand på Internationella torget
under bokmässan 2011 i Göteborg

För fler bilder,scrolla ner.
bokmässans sista dag, den 25 september, framträdde Staffan Nordstrand – passande nog mellan Pierre Schori och senare under dagen Herman Lindqvist – och berättade vad som låg bakom hans dokumentärroman Under floden.
   Han berättade hur han med tiden kom nära hantverkarna i de byggprojekt han ledde i Thailand, och hur de började berätta sina historier från de fattiga delarna av Thailand och Laos.
   Den allt större publiken framför scenen fick höra om USA:s fortsatta inblandning i regionen, bland annat genom det pågående sökandet efter kvarlevor från Vietnamkriget, amerikanska "försvunna" som återförs för begravning i hemlandet. De fick höra den historiska bakgrunden till hmongfolkets utsatthet, det folk som romanens huvudperson, den fjortonåriga Prim, tillhör, och om den flod av flickor och unga kvinnor som väller in från de fattiga områdena och som är en näringsgren i prostitutionsindustrin som finns bakom den putstade fasaden vi ser som besökare i turistparadisen.
   Men Nordstrands projekt stannar inte vid den grymma prostitutionsindustrins oräkneliga människooffer. Under floden är den första delen av en trilogi, och nästa del berättar om städernas hårda exploatering av gatubarnen som berövas såväl barndom som värdighet. Berättelsen om de pågående övergreppen är stor, och allt eftersom trilogin fullbordas friläggs samband och sammanhang. Vi hoppas att efter läsningen ska inte "vi visste inget" längre finnas kvar.

Staffan Nordstrand på Internationella torget på Bokmässan i Göteborg 2011 (1)
Staffan Nordstrand på Internationella torget på Bokmässan i Göteborg 2011 (2)
Staffan Nordstrand på Internationella torget på Bokmässan i Göteborg 2011 (3)

Under floden finns utgiven inbunden med skyddsomslag och kan köpas i bokhandeln.

Bilder
Överst och underst: Katarina Johnson. Mitten: Jan Ståhlberg.


Klicka här för att stänga detta fönster.